26 listopada 2021

nastavak preterivanja

udri pa udri, nekad se moglo a sad se ne može osim kad odlučiš da hoćeš i onda gle opet može. nekad eh nekad, sam trčao tako redovno i jako i ništa mi nije falilo, i onda zapadneš u tu iluziju da je samo na bicikli potrebno "trenirati" (jer vozikanje vrlo brzo i strmo obara formu dok je na trčanju svaki korak "trening" i ne moraš ništa nešto ovo-ono nego je dovoljno samo lupati kilometre i everything's gonna be olrajt. bila neka političarka medlen olrajt se zvala, ta nije imala većih problema s trčanjem poput murakamija.

akutno preterivanje mi se isplatilo pa sam nakon onog mikro-ciklusa od nekoliko ujutru-uveče duplih trčanja dnevno nakon par dana odmorića relativno korektno otrčao polumaraton, za ovu formu i evo treću godinu netreniranja je to štaviše možda i odlično. 

sad sam naravno u leru jer nemam pojma zbog čega i kako "trenirati" pošto čisto sumnjam da od tih 1h36 mogu nešto bitno da se odmaknem, posebno zato što dolaze sve hladniji dani i ono što prosečan maratonac zove "idealni uvjeti" a meni je sve ispod +15° hladno i trčim sporije i kruće nego po toplom vremenu. baš danas pročitah Jankovićev status kako svaki stupanj preko +10 donosi sekundu po kilometru na maratonu što mi zvuči poprilično preterano obzirom da sam lični istrčao u Podgorici na +24° i siguran sam da sam bio u špicu forme i da sam mogao da otrčim prvi put u životu maraton po 4'/km a ja sam eto po toj "vrućini" otrčao po 4'01''/km što morate priznati i nije neka razlika, tako da je sva ta priča o idealnim uvjetima ipak individualna, tačnije visoko individualna. no u svakom slučaju eto materijala za fantaziranje pa tako sad mogu srat da sam bio u formi za maraton po 3'47''/km no eto zajebala me vrućina i južina.

kad pomenuh "srat", da mi garmin ne bi srao kako trčim ovoliko ili onoliko i kako imam previše ovoga a premalo onoga, krenuo sam sa nastavkom paklenog plana da ujutru snimim trčanje garminom a popodne telefonom i izgleda da sam uspeo da ga prevarim pa mi je nakon par godina opet vratio procenjeni vo2max na 56, prošle godine i letos mi ja maksimalno darivao po 55 a zimi se srozavao i do 52 kad sam nosio sat bez HRM trake pa mi je svako drugo trčanje bilo sa pulsom oko 190, zbog grešaka.

za vikend je u najavi treking liga sa čudnim izborom između 18 - 26 - 34km sve sa dosta velikim prosečnim nagibom pa baš i ne znam šta da radim, ili da odaberem neku kraću uličnu trku, imam izbor između 5km i 10km.


Nema komentara:

Objavi komentar