12 listopada 2021

od tempić do nije više tempić

Kao što sam već ukratko napisao na Stravi, nisam ni morao preterano da mozgam i da izmišljam neizmišljive kombinacije jer mi je prilikom (na wc šolji) provere koliko imam % baterije Garmin preporučio tempo trčanje, i rekoh ajd baš da vidim kako bi to izgledalo.

10 minuta zagrevanja po 5'35''/km, to sam morao malo brže da bih se zagrejao jer ako se već zove zagrevanje a istrčiš u kišnih vetrovitih +9 nije baš da ćeš se od kaskanja zagrejati.
No posle prvog kilometra sam ipak malo popustio i približio se suregiranoj brzini.

Onda me je prebacio na 45 minuta tempa po 4'50'', to mi je bilo i smešno i jadno jer sam nekada maltene spavao na toj brzini a sada nakon nekoliko godina bez treninga ne znam ni da li mogu polumaraton tako izdržati a kamoli maraton.
Takav mi je bio i osećaj, tačno onako kako sam nekada trčao 4'/km juče sam trčao skoro 5'/km, rekao bi čovek da to nikada neće biti moguće ali eto itekako je moguće.

Ne verujem da je tu kiša i hladnoća nešto *mnogo* smetala, svakako jeste ali ne dramatično.
Nit da trčiš većim ulicama i putevima jer je gužva, ovo nije velegrad gde imaš neke avenije po periferiji sa izolovanim trotoarima, u parku imam uspon od 15% pa bih teško zadovoljio garminove preporuke brzine, i ostalo mi je da biram manje puteljke.

Tako sam zakačio i jedan kupserčić i pola kilometra barskog makadama i kojekakve baruštine i potoke koji teku popreko po cesti i negde pred pola tog tempo isečka mi je prosek sišao na 4'54''/km, no srećom je usledio i spust kolicno god bio blag pa sam se vratio na željenih 4'50'' proseka za taj srednji deo treninga.

Kad sam izašao na malo veći put opet me je opalio bočni vetar samo zdesna umesto sleva, džabe sam se nadao leđnom. Tu sam iako je povratak bio blago uzvodno počeo još malo da pojačavam da mi ne postane hladno i to je lepo funkcionisalo s tim da sam ipak izašao iz neke zone komfora i bio svestan da ne trčim lagani tempo nego sasvim onako solidan napor.

Zbog toga su zadnji kilometri krenuli preko 4'40'' do 4'30'' a ukupan prosek tempo dela se spustio na 4'46''/km, i jedva sam dočekao da me prebaci na treći deo rastrčavanja koji sam opet išao brže od preporučenih 5'35''/km jer mi je nakon one jurnjave svaka brzina delovala mala.
Napravio sam zavijutak oko tržnog centra po onim putevima za dostavu kuda sam nekada trčao tempo po snegu jer je to bio jedini očišćeni krug u celom gradu, pun je tačno 500m.
I još malo u krug oko kuće jer ako završiš pre predviđenih 1h05' ili stisneš lap, garmin automatski zaključi "workout ended" i računa da nisi izdržao (!) do kraja.

Tako sam dotrčao do ulazne kapije sa ulice i tu stajao još tri sekunde (lol) da mi štoperica odbroji dozvolu da ugasim sat, i eto prođe i ta avantura. Eto opet se pogodilo da sam TRENIRAO a ne samo trčkarao, to se doslovno zove tovljenje praseta pred Božić.
Danas oko podne treba da zastane kiša i to bi mogao da bude neki utorak poluOdmora i nekog malo laganijeg trčanja, da bih u sredu i četvrtak pokušao da izvučem još nešto u minut do dvanaest.

Verovatno nešto poput onih omiljenih 10*300m ali ne verujem da ima šanse da se šljaka na stadionu osuši a ne bih ta pred polumaraton treniram za kros.
A 10km od 100/100m mi deluje malo previše pred trku.
Postoji i nova tartanska staza u parku koju sam izbegavao jer ima nekoliko nenormalno oštrih krivina, kao poligon za dog agility, no ako izbacim dve krivine možda na dva pravca mogu da uhvatim 2x250m deonica po krugu, jer je valjda ceo kružić nekih 650m, trebalo bi to na zagrevanju prvo izmeriti i odrediti start/stop tačke.

Danas su legle i startnine, obezbeđen je i smeštaj u Apatinu, pa pomoz bog.
Računam da će za 1h45' biti obezbeđeni zečevi a to je nekih 4'55''/km ako hoćeš da stigneš oko 1h44' i neka logična polazna nastavljajuća tačka odavde, plus je zanimljivo gledati kako se grupa osipa i analizirati na većem uzorku kako takvi pokušaji izgledaju.
Bumo vidli, lepo je ići na trku ovako nepretenciozno, tek koliko da ispoštuješ Klub i bez ikakvog pritiska.

Nema komentara:

Objavi komentar