08 studenoga 2017

frtalj

Nešto su zasrali u ovom Bloggeru i objavljivanje ili nedajbože edit-ovanje svakog posta traje minutima. Kotrlja kotrlja neki kružić sa strane kao da mi kaže čekaj čekaj a ne vidim šta se tu ima toliko čekati. Iz godine u godinu nas internet navikava na sve veću brzinu, i kad nešto zašteka osećaš se kao da uživo nekog nešto pitaš a on te gleda tupo kao krava i ćuti. "Reci nešto, zini, šta se praviš lud???". Nerviranje je, kažu, gubitak samokontrole, a meni je tlak 300/200 kad me tako nešto zeza.

Elem naslov je frtalj odnosno prevedeno (odakle, zvuči turski?) četvrtina, misleći na Novembar. Ako mesec ima 30 dana onda je frtalj 7.5, dakle 8-og u podne. Strava kaže 241km no tu se sa trčanjima prošvercovao i po koji kilometar pešačenja ovde i onde, a moja sveska koja je jedino merodavna (kao i Excel, koji nije ništa drugo nego kopija sveske) kaže 208km trčanja za sada u Novembru, odnosno u prvoj četvrtini meseca. Od čega skoro sve naravno sporo truptanje. Ako u tome uživaš nemoj ništa menjati. Već ćeš poželeti nešto drugo pa će sve doći na svoje. Glavno da nema problema, povreda, uklještenja. Jedan i po crni nokat i to je za sada sve.

Juče sam bio krajnje zbunjen i neodlučan kada sam video prognozu na TV-u. Rekoše naoblačenje u subotu i kiša u nedelju. Nije mi trebalo više od pola minuta da promenim sve moguće planove. Ne pada mi na pamet da trčim maraton po vetru i kiši. Umesto 42km u nedelju, trčaću u subotu 21km, to jest prvenstvo države za veterane u polumaratonu. Već sam i dane odmora povukao za jedan napred, pa zamislio da ću danas popodne odraditi neka ubrzanja, sutra (četvrtak) odmarati, petak opet par ubrzanja i u subotu trka.

Imam neslavan rezultat sa Cerskog polumaratona od pre 10 dana koji nakon ovoliko dužina i kilometara verovatno ne bih ni na ravnom poboljšao, no šanse da upadnem na podijum državnog uvek postoje i same po sebi su 100x veća motivacija nego prekaskati još jedan maraton. Plus što bi ostala šansa, kolicna god, da u slučaju izostanka te kiše dan kasnije ipak odem i na maraton. Nikad se ne zna šta nosi dan a šta noć, a noć nakon trke obično donese želju da se sutradan ujutru opet nešto maže.

No izostala je i kiša najavljena za danas pa sam džabe nosio vetrovku u torbici oko struka, i sada se pitam kojem od planova da se priklonim. Postoji samo jedan razuman odgovor u takvoj situaciji a to je AKO SE DVOUMIŠ IZMEĐU MANJE I VIŠE, OTRENIRAJ MANJE. Uvek se može nadoknaditi. Shodno tome neću se ni ja dvoumiti i verovatno ću upravo iz ovih stopa zapucati na nešto VIŠE jer se kao što rekoh razvedrilo. A malopre smo kuvali neko slatko od dunja pa sam se usput i najeo.

Tako će ipak sve ostati da čeka zadnji čas, s tim da će obzirom na novu prognozu plan ipak biti okrenut ka maratonu. Pre tri pasusa (paragrafa) sam rekao da ću teško popraviti post-frakturni Half, a sada sam duboko ubeđen da ne mogu na ravnom betonu popraviti ni rezultat sa Plitvica, pa šta? Ipak je nekako "fora" otrčati maraton, koliko god to bespotrebno i mazohistički zvučalo. A subota? E pa ne pitajte me previše. Do subote su čitava dva i po dana! Ko zna šta ću se sve do tada smisliti i predomisliti...

1 komentar:

  1. .ebote, covek u 21. veku gleda prognozu na TV-u?? Pa svi moguci sajtovi najavljuju kisu tek od sledeceg utorka a za nedelju solidno vreme sa temp. od 7-14C. Spremaj se Blogoje higway to hell te ceka u nedelju, dosta si se izvlacio na povredu!

    OdgovoriIzbriši