23 studenoga 2017

razlozi

Najjači razlog iz kojeg nisam promenio ovo odbrojavanje desno na blogu, do Crikvenice, je što se toga setim samo jednom nedeljno, a i tada nemam baš vremena za igranje. Sve češće blog napišem na telefonu ili tabletu uvaljen u fotelju i poštedim se sedenja pred kompjuterom, a sa telefona ni ne vidim web verziju bloga jer koristim aplikaciju Blogger za android. Pa zašto nešto tako veliko i važno kao Maraton može uopšte biti upitno? Hmm...

Preko svih "redovnih" faktora koji utiču na to da li ćeš otputovati na neku trku ili ne, vezano za Crikvenicu postoji i faktor bure. Ono što se može skroz neplanirano dogoditi je da dan pred trku budu zatvoreni prilazni putevi zbog olujnog ili orkanskog vetra i možeš se samo slikati kad negde na ogulinskoj petlji ugledaš nekakvu rampu, a na sporednom lokalnom putu u Gornjem Jelenju nabasaš na mini busa izvrnutog na leđa kao nekakvu bubu.

Stoga se najsrdačnije zahvaljujem organizatoru trke u Crikvenici koji dopušta plaćanje startnine direktno u hotelu veče pred trku, pod uslovom da tamo uopšte stignemo. A zbog navedenog faktora iznenađenja svakako ne bih srljao sa ranim uplatama. Od toga što unapred nisam odustao od trke, mogu samo da vidim korist za sve.

Za sada su prognoze šarene i kažu jako oblačno sa padavinama i temperaturama oko nule OVDE (a znamo koje padavine dolaze u obzir na tim temperaturama), dok je za severni Jadran najavljeno jače zahlađenje, ali vedro vreme. Mnogo mi je manji problem trčati maraton u helankama i dukserici, nego dokopati se odredišta po zimskom vremenu. No eto, pratimo prognozu i pratićemo je i dalje.

Plan se još uvek sastoji od plana A i plana B, što će reći poželjno je ipak otići u Crikvenicu i osoliti se pred početak zime, a u rezervi uvek stoji Beogradski Polumaraton na kojem bih najverovatnije u slučaju kiše u šuškavcu i bez broja otrčao trku na 10km, i tako iskoristio priliku da besplatno isprobam tu novu stazu i ujedno se počastim treningom Tempo trčanja na nekoj novoj lokaciji i u velikoj grupi. Medalje mi ne trebaju, kao ni voda na nula stepeni, majicu su napravili smešniju od svake pidžame iz Metroa, tako da ako govorimo o (ne)plaćanju startnine radije bih platio da mi ništa od toga NE daju, nego da nešto dobijem.

Rezervna rezerva "C" je polumaraton u Novom Sadu, no ako iz nekog razloga već ne odemo u Crikvenicu, puno mi je bliži i lakši Beograd kao utešna varijanta. Posebno jer je polumaraton u Novom Sadu sa hendikep startom, pa koliko god bilo motivišuće što si dobrim ili celim delom trke među prvima, to slabo poništava onaj glup osećaj da si navodno došao na Trku a ceo dan trčiš sâm kao na treningu. Istina, stalno tu negde protrčavaju neki ljudi napred-nazad i srećete se na onom uskom betončiću ali od toga zaista nemaš nikakve koristi.

Kad smo već kod prognoze, za dolazeći vikend je još nategnutija. Baš u nedelju bi po ko zna koji put trebali u samo nekoliko sati da pređemo iz jeseni u zimu, sa naoblačenjem vetrom zahlađenjem i kišom, pa kao što onaj drugi vikend pratimo iz dana u dan, ovu Nedelju pratimo iz sata u sat. Za sada je svečani dolazak tog fronta najavljen negde pre podne tj. do podne, pa bi trka koja traje od 11:00 do 11:32 mogla da mi prođe i po sasvim prihvatljivom vremenu za tempo trčanje od 7.7km na +8° koliko god vetra bude bilo.

1 komentar:

  1. Malo je daleko za točnu prognozu ali nema najave bure čak će izgleda biti i sasvim pristojno vrijeme u Crikvenici. Bez kiše, vjetar istočni vrlo slab i oko 6 C. Evo link na stranice istrameta kojeg su ne znam zbog čega oni iz DHMZ(državni hidro meteorološki zavod)htjeli zatvoriti: http://www.istramet.hr/prognoza/crikvenica/ Ovaj vikend će biti veselo ali meni ionako nema mrdanja ja peglam kauč do ponedjeljka.

    OdgovoriIzbriši