02 siječnja 2018

alah

Sinoć menjam kanale na tv-u i pređem preko neke domaće serije upravo u trenutku kad jedan od likova izgovori "ispred džamije piše ALAH SVE VIDI... i dođe lopov i pokrade sve cipele, pa ispod naptisa dopiše AL NIJE DRUKARA". Kao što znamo nekad u povijesti je neko postao svestan toga da su ljudi sebična i neodgovorna govna, pa je u želji da im malo pojača osećaj discipline krivnje i savesti izmisilio boga. Možeš ti biti lenj ali to gleda onaj odozgo i ići ćeš u pakao. Onda je ovaj sirotan kopao od jutra do mraka, i otišao pod zemlju isto kao i onaj što je pokrao cipele. Jednom sam sročio izreku vrednu ulaska u neku enciklopediju mudrosti koja je glasila "bog je baba-roga za odrasle".

S druge strane sav se taj filozofski elaborat može prevesti na prost jezik tako što se objasni da se umesto reči bog može komotno koristiti reč savest i da bi svet nastavio da funkcioniše odlično, jedino što bi nas jebali ovi što savesti ni nemaju, ali ako ćemo pošteno njih zabole i za boga tako da dođeš na isto. Ali je bolje stvari nazvati pravim imenom. Umesto budi dobar pa ćeš ići u raj poštenije je reći budi dobar pa ćeš mirno spavati i biti zadovoljan čovek koji nema šta kriti i čega se stideti. Srećom sad su širom sveta postavljene nadzorne kamere na svakom uglu pa je policija preuzela ulogu boga i još je odlično naplaćuje za svaki prolazak kroz crveno pa smo se tehnološkim napretkom vratili u ono srednjevekovno "sve to vidi onaj odozgo". NE DA VIDI, NEGO I SNIMA, I POŠALJE TI KAZNU U PLAVOJ KOVERTI.

Moj alah je od juče postao Excel jer sam nakon nekoliko godina pauze počeo da upisujem težinu mog nežnog bića. Da bih izoštrio pogled "onom odozgo" nadzornom organu, otišao sam iz krajnosti u krajnost pa sam umesto stajanja na vagu jednom nedeljno prešao na merenje 4x na dan. Ujutru, pre treninga, posle treninga, i pred spavanje. Osim što je dobro pratiti i te varijacije, možeš pratiti i trend sve 4 pojedinačne linije. Iz toga što si na tempo trčanje krenuo sa 66.6 umesto sa 68.8 kg može se zaključiti da napredak od 2sec/km i nije neki, a iz toga što se sa trčanja vraćaš sve lakši će pokazati da dolazi proleće i da se usput gubi sve više tečnosti. Preniska težina uveče povezana sa jutarnjim umorom može objasniti nedovoljnu rehidraciju ili oporavak i eventualni sutrašnji zamor. Bla bla blah. Kome se opsesivno gleda u brojke može uzeti i špil karata.

Elem sva poenta ovog izlaganja je da se odjednom menja i ponašanje. Kada znaš da je gore kamera teže ćeš se odlučiti da pređeš na crveno. Ja sam 01.01. ujutru otišao na trčanje i obzirom da je grad bio prazan kao pustinja pretrčao sam na skoro sve crvene semafore redom. Da sam išao autom, jebeš ti utisak da je grad pust ako kamera neumorno snima. Zadnja stvar što mi fali je da mi dođe 5 kazni umesto novogodišnje čestitke.

Slično tome, ako znaš da ćeš samo sat-dva nakon doručka opet stati na vagu i izmeriti se pred trčanje, to odjednom pali neku lampicu ispred onog "a da pojedem još dve banane". Ako si doručkovao - doručkovao si, nećeš umreti od gladi ni nakon 3 parčeta tosta sa tunjevinom, šta će ti još 2 banane kao da se pakuješ za igmanski marš? I tako 3 po 4 sata dođe i veče i opet se pitaš zašto posle večere da otvoriš još jedno pivo i uzmeš malo kikirikija ili čipsa, glumeći neki 125-ti uzastopni pasta party jer zaboga i sutra ćeš trenirati. Ako ne planiraš na onaj neki "trening za pamćenje" od 56km preko 1000m nadmorske, seti se da si sve manje od toga pretrčao i sa 2 šolje kafe i da ti treća nikad nije zatrebala.

Eto kako je alah odlučio da mi pomogne kao nekom kriminalcu i da me vrati na pravi put, obzirom da imam kliničku istoriju prežderavanja koje ne služi ničemu a naročito brzini trčanja. Sećam se kako sam u danima kada sam bio najjači na bicikli i redovno "kidao" na treninzima često dolazio u situaciju da pomislim "čoveče, što manje jedem, to brže idem". Jednom kad uđeš u takvu šemu zaista je dovoljno pojesti dve jabuke posle teškog treninga i sledećih par sati možeš i da cepaš drva. Pet parčića torte pak nikada nisu značili da ćeš posle treninga 48 sati cepati drva, a proporcionalno su još kaloričniji od 2 jabuke.

Nakon jučerašnjeg izlet-trčkaranja, ispalo je da sam iz 2017 izašao lagano i u 2018 ušao još sporije. Da je ovo Finska sada bih od gradskih vlasti tražio i dobio 30,000€ naknade za 3 loše prospavane noći zbog petardi. Biće bolje valjda. Još 20' pa na trčanje, ovaj put se usuđem reći "na trening" jer deluje da sam se lepo odmorio. Ispalo je pametno ignorisati novogod. euforiju i rasturiti se na nekom turbo treningu u cilju ubijanja viška kalorija, koje ionako nisam uneo. Tek je "dan drugi" a već imam osećaj da je prošla cela nedelja u novoj godini. Valjda što sam se već izmerio više puta nego u celom decembru :-)

Malo sam skratio sliku da ne bude preširoka, sredina meseca je ionako prazna.
Umesto 66 ili 67 je lakše upisati samo 6 odnosno 7, da ne bude zabune :-)


Nema komentara:

Objavi komentar