14 siječnja 2018

Teorija blata

Može se reći da sam u srpsku 2018. ušao klizećim startom, po blatu. Eto kad pogledate na šta liči srbija zadnjih par godina, tako je meni izgledao početak lokalne nove godine. Slabo markirana staza, puno lutanja, odlutavanja i posledičnih padova motivacije.

Nisam tip koji voli te neke nasumične scenarije. Kad krenem na izlet sa namerom da tumaram onda je to sasvim u redu. Kad odem na trku da stignem za najkraće vreme iz tačke a u tačku b onda očekujem da mi za uplaćenu startninu to i omoguće. Za razliku od treking lige srbije gde imaš trakice i markacije na svakih 50m, ovde si morao da trčiš sa unapred pripremljenom stazom i trekom i samo da gledaš u kartu ili navigaciju. 

Nažalost kao gost koji uopšte ne poznaje taj kraj srbije, praktično nisam ni imao šansu. Štaviše imao sam sreće da mi se ono najveće kapitalno zalutavanje dogodi tek na 19-om kilometru što je odličan učinak u procentima pređene staze od 42.5 km. Nakon par preskakanja ograda od nekakvih plantaža i prelaska par njiva kroz blato koje se zalepi na patike pa na svakom đonu imaš teg od par kilograma, doneo sam odluku da sa prvog asfalta skrenem ka šidu i "odradim" običan asfaltni trening do kraja. 

Fora je što se između mog trenutnog položaja i najbližeg asfalta nalazilo upravo tih 6km najgoreg blata po kome je celo ovo kolo treking lige i "čuveno". I to sam pretrčao muški, na kontroli pojeo mandarinu, seo na neki beton i fino se izuo te detaljno očistio patike, i dalje još 10-ak km dotrčao do auta. 

Ukupno mi je izašlo na ~15km trčanja po livadama šumskim putevima travi i kroz korov, ~12km po asfaltu, ~6km trčanja po blatu, nekih 2km pešačenja kroz šumu i njive, i kad saberem sva 4 fajla u Polaru ostatak od 9 minuta mi je prošao na kontrolama, nekoliko zastajanja i gledanja karte, jedno pišanje, i na tajm aut za detaljno čišćenje pred završni deo trčanja. Sve u svemu sam prešao 34km, nije loše. Razloga za slavlje nisam imao pa sam u povratku svoj napaćeni organizam u tržnom centru umesto tradicionalnim pivom počastio litrom i po radenske. 

Mislim da je od blata puno teži faktor bila veoma snažna košava koja je osećaj na koži spustila dobrano ispod nule, sa navodnih zvaničnih +3. No na jak ledeni vetar sam valjda navikao pa nisam toliko patio i gubio na tempu koliko sam primetio kod mnogih drugih koje je gotovo zaustavljao u mestu. A dobro. Naučio sam eto dosta i o blatu. Divno je prikupljati informacije koje ti nikada neće zatrebati :-)

Nema komentara:

Objavi komentar