03 veljače 2021

o tempo, o mortes

nisam Ciceron ali sam se čudio kako je moguće ovako sporo trčati, a onda sam nalazio i razloge da se malo tešim.
naime dobro pamtim, a ako i ne pamtim tu je excel da potvrdi jer sam sve brojke sa treninga prepisivao uredno i tabele.
tih godina kada sam trčao kao blesav, i kada mi je svako trčanje bilo jak trening, vodio sam i prolazna vremena.
na krugu koji ima skoro 300m uspona i 300m spusta, imao sam prolazne tačke na svakoj raskrsnici i bilo ih je nakon starta 4, plus cilj, dakle uvek sam imao 5 delova i stalno sam ih upoređivao.
ako popraviš prva dva pa usporiš na poslednjem delu, očigledno si se malo precenio na početku.
krug od 13.7km sam nekoliko puta premerio biciklom sa uvek propisno napumpanim gumama da se ne bi gubilo ni milimetar na račun bržeg okretanja točkova.

kasnije se pojavio i gps pa sve to potvrdio, doduše ako ima puno krivina gps ume ponegde da malo skrati ako se radi o sportskom satu, a ako se radi o lošem telefonu on nacicika putanju levo-desno pa ti na svakih 1km prikaže da si prešao 1.1km i tako ubediš sebe da si za 10°brži nego što zaista jesi.
e sad zašto mi je pokazao 13.5km umesto 13.7, nemam pojma, jedino možda zbog toga što sam dva puta nakratko zastao, a nakon opcije "correct distance" smo se našli na sredini tj na 13.610 to jest na proseku 4'51''/km.


e sad o čemu se tu radi.
tada NEKADA sam ovaj krug trčao čak i po 4'/km, sekunda gore ili dole, ali to je uvek bilo u špicu forme i sezone. to je nešto malo ispod 55 minuta.
danas sam se sve nešto nadao da to mogu za sat vremena, skroz zaboravljajući da sam čak i u tim najbržim danima i sezonama, preko zime kuburio da ga otrčim za sat. sećam se i nekih 1h01' i nekih 59' momenata.
danas sam ga otrčao za 1h06' što je lepa početna tačka za neke dalje treninge jer imam šta da "napadam" i pokušavam da popravim.
tih 10% u odnosu na slične treninge pre tuce godina čak i nisu neka strahota, obzirom na to koliko bi to značilo na recimo maratonu - ako sam ga tada u najboljim sezonama išao 170', deset posto na to je samo 187' a to je nešto što sigurno više nikada neću istrčati (3h07') i to ponajviše iz razloga što mi se iz ove perspektive to čini kao preveliko žrtvovanje.

pokušavam da zamislim dva godine dijete, mršanja sa 67-68 na nekih 63kg, pa onda tako sav kao živi leš i kostur da mažem neke treninge od kojih će čas da me zateže loža čas da mi trne cevanica a hajd i to što prođe za par nedelja ali povrede tipa plantarni fasciitis koje traju po pola godine, ajooojjjj, to zaista ničega nije vredno.
bukvalno da mi neko ponudi obećanje da ću oboriti svetski rekord za veterane od xx godina, ja bih mu rekao neka hvala, radije ću mtb-om po planinama i ovako nepovređen da trčkaram i planinarim gde mi se sviđa. 
povrede sam odavno prestao da jurim, no na nesreću one se od mene nisu odljubile pa svake godine nešto novo slomim ali dobro, to nije nešto što sam svesno i namerno izazvao.

~~~~~~~~~~ kad ovih 4'51''/km pomnožim sa dužinom ravnog maratona (jer mi se ranije prosek na ovom krugu upravo podudarao sa brzinom na 42km) dobijem nešto malo ispod 205 minuta odnosno 3h25' što pak ne deluje nemoguće obzirom da sam ne tako davno išao i ispod 3h15' i to u full zimskim uslovima ~~~~~~~~~~~~~~

nakon silnog planiranja i promašenih očekivanja, na kraju svega ću dan zapamtiti po još jednoj nenormalnoj prečici koju sam pronašao.
- da li si siguran da ovde uopšte postoji ta tvoja umišljena prečica? - reče Lola
- ako je i nema, napravićemo je! - uskliknuh, malo pre nego što je ostala da na nekom drvetu visi desetak minuta

Nema komentara:

Objavi komentar