20 ožujka 2022

Nešto Neplanirano, detaljno isplanirano

drage moje i dragi moji, takav je život moj, ispred ide boško buha u izvidnici i javlja gde je neprijatelj a iza ide ona tzv metla u obliku kombija koji na biciklističkim trkama skuplja sve koji zaostanu iza rampe tj dozvoljenog kašnjenja po satnici.

elem ovako je to bilo.
nakon onog vučenja građe tj letvi i brušenja istih sam počeo ozbiljno da se vrpoljim iliti što bi babe rekle "nije mu odavno guzica videla puta".
i tako smo se za pola sata spakovali i zapalili za suboticu.
ne znam otkud ovo "zapalili", valjda kada negde kreneš raketom moraš da upališ fitilj.
no otkako je benzin poskupeo retko je ko negde zapalio, čak i audiji idu po autoputu 100 na sat, podosta distopično i apokaliptično.
no stigli smo na vreme u subotički lidl a bogme i u smeštaj.

postojala su dva plana za jutro:
1) otići autom negde oko 8 čim se otvore prijave, pa se vratiti u apartman tih istih 8km, pa otići na start pred 10, ili pak
2) sve odjednom uraditi dakle otići negde oko 8:30 i stati u red i nadati se da nisu baš svi poranili.
da sam imao biciklu otišao bih pred 8 ali ovako nije ni bilo izbora jer mi se nije toliko sedelo u autu vamo tamo, tako da ništa.
na prijavama klasika, u propozicijama piše da kapiteni podižu brojeve, ali ispred mene stoji tip, govori ime kluba, žena vadi kovertu i kaže ima vas 17, a on kaže nenene svi će doći posebno, meni dajte samo dva kartona a iz nekog trećeg kluba za još dvojicu.
pa brate.

no nema veze, zagrejao sam se kao i većina ostalih 500m do obližnjeg šumarka i 500m nazad, takozvano sendvič zagrevanje a šta je u sredini sendviča, pa ĐUBRIVO naravno.
krenuo sam neopterećeno ali i pojačano svestan da moram da pratim nivo napora.
pulsevi su mi odmah odleteli u nebo, što zbog tri kafe što zbog prve trke nakon toliko vremena, no ubrzo sam smirio strasti i nastavio u nečemu što se okvirno zove tempo, koliko god se to moglo tačno određivati u pesku koji izmiče pod nogama i ne prihvata nijednu raspoloživu tehniku.

već do prve kontrole sam uhvatio ritam, uspevao da smirim entuzijazam toliko da puls vratim u normalne okvire jer uveliko znam da sa 158 ne mogu trčati predugo, i da su mi potrebne neke vrednosti oko 152-154.
no kako sam nailazio na predubok pesak i pokušavao da nađem neke spržene busene bivše trave da gazim tuda nadajući se da ću manje šlajfovati (uzalud) sve je lagano počelo da se raspada.
krenuo sam kao i uvek na prvom godišnjem trekingu na srednju stazu, danas su bile raspoređene na 15.7 - 26.4 - 35.0 km.

negde pred razdvajanje kratke i srednje imao sam vrlo sužen izbor.
već onako iskidan tom krajnje neugodnom podlogom mogao sam da nastavim neko tempo trčanje do kraja Kratkom stazom, ili da produžim na Srednju uz cenu da drastično usporim i olabavim kao na svim dotadašnjim kućnim trčkaranjima.
naravno da u tom drugom nisam video nikakvog smisla ako sam već došao na "trku" pa sam skrenuo desno i nastavio da pratim žute trakice dok su plave otišle u daljinu pravo, i ispod njih doslovno cela grupa od desetak trkača koji su u nekakvoj razvučenoj indijanskoj formaciji napredovali jedan po jedan na 5-10 metara razmaka između.

to što sam ih u poslednjih nekoliko kilometara polako pristizao, tojest oni su se razvlačili pa se rep te grupe približavao meni a ne ja njima, to je nažalost značilo da bih uskoro i ja morao isto tako da usporim jer sam bio u istom loncu kao i oni, a ne u onom svom mačka i miš raspoloženju u kojem obično krenem da ih prestižem jednog po jednog.
meseci netreniranja su učinili svoje, sada sam postao jedan od njih, haha.
no dobro, i to je nekakva motivacija valjda.

da sve ipak ispadne okej, uz zagrevanje od 1.1km i trku od 15.5km dodao sam 4.6km trčkaranja od cilja prema subotičkom zoo vrtu gde je otišla Lola, i tako sam nakupio 21.2km što će reći polumaraton, za ukupnih 1h50'. 
ljudi moji to uopšte nije toliko loše, za 16km peska, 2km makadama, i 3km asfalta u režimu rastrčavanja (ni prilazak startu nije skroz asfalt tako da je opšte papazjanija od računice).

staza 15.7km (zvanično) moj prosek 5'05''/km
drugi i treći M55+ 5'33''/km i 5'34''/km
prva žena 5'06''/km

poređenja radi, 1. 2. 3. u mojoj kategoriji su išli
na stazi 26.4km 5'09''/km, 6'07''/km, 6'31''/km,
prva žena 5'43''/km

na stazi 35km 5'17''/km (stari poznati konkurent) 5'39''/km, 6'02''/km
i prva žena, s kojom sam takođe otrčao neke trekinge 5'19''/km
(s tim da je druga bila neuobičajeno blizu sa 5'22''/km,
i zatim 3. i 4. sa prosecima 5'34'' i 5'41''/km)

Nema komentara:

Objavi komentar