08 prosinca 2022

neki to vole kraće

kao u filmu gde neki vole vruće, nešto tipa vruće kuće (hot dog) ali ja to zovem topoker (top'o ker) jer mi hot dog nikad nije imalo boljeg smisla osim kad si neki dobar frajer kao kao under dog a ono bi moglo i hot dog jelte

nego o ovome sam hteo da pišem, korisno je svima kojima iole znači da treniraju po dnevnom svetlu
najkraći dan je svakako tamo negde oko zvaničnog početka zime, tih nekoliko dana oko 22.12., ali dan se ne sužava simetrično sa obe strane, od jutra i od večeri.

naime zbog načina na koji se zemlja kreće oko sunca, na konkretno ovom mestu zemljine ravne ploče gde ja živim, stvari izgledaju ovako kako sam ja to nekoć napravio grafik u excelu


najraniji sumrak je još u prvoj polovini decembra, i nakon toga sunce počinje da zalazi sve kasnije, ali se dan i dalje skraćuje jer jutro kasni duplo većom brzinom.
tako dolazimo do debilne situacije da oni kojima znači jutarnje svetlo, moraju da čekaju skroz do kraja januara da bi se jutro vratilo na isti ovaj trenutak kao recimo današnji, a u međuvremenu će mrak solidno da se produži poput talasa na plaži i da se lenjo vrati na sadašnju tačku.

no da nije sve tako crno (kao januarska jutra i decembarske večeri) pobrinuće se zalazak koji će u to vreme, u poslednjoj trećini decembra, da se pomeri skroz tamo negde do 16h45 što znači da će se videti barem do pet popodne.
naravno na ove brojke treba dodati 20-ak minuta za zapad eks jugoslavije, jer zemlji treba nešto vremena da se okrene tih pola hiljade kilometara.
(ako je obim 40-ak hiljada km to podeljeno na 24 sata daje više manje 1666 kilometara okretanja po satu)

znam da postoje psihopate koji vole zimu pa sam njima posvetio ovaj mali naučni kružok o "onima koji vole kraće" :-P 

Nema komentara:

Objavi komentar