10 ožujka 2017

33/42 Bilo bi lakše

kad uđeš u 32-gi kilometar svakakve mogućnosti postoje
postoje maratoni na kojima to ni ne primetim, iako su slični nekim drugim na kojima itekako primetim
recimo podgorica, novi sad, to prođe i grabiš dalje, ne znam zašto
zagreb mi je uvek bio teži "na glavu" nego na noge, uvek mislim kako ću onih zadnjih 5km "jedva proći" a ne znam otkud mi se to tako urezalo
plitvice su posebna priča, tamo mi je svake (osim jedne) godine bilo teško na onom zadnjem delu, koliko god se dotle štedio
i uvek se nerviram što sam se prerano umorio, iscurio, jer bez obzira što su kilometri od 25-40 najlakši.
tek kada izađeš iz onog dela gde nakratko idemo uz potok - niz potok i srećemo prvo one brže koji se vraćaju pa zatim sporije koji tek dolaze, i kad uđemo u beskrajne krivudave obale kroz šumu, tu se kuje rezultat
ako počneš da popuštaš, sav trud da savladaš najveća brda će postati uzaludan. gubićeš vreme na mestu gde je krajnje glupo da se to dogodi.
ako držiš dobar ritam, sve su šanse da ćeš na svakih par kilometara stizati jednog po jednog trkača ispred, i to će ti dodatno dati krila za jaku završnicu.

a sve ovo pišem jer mi se ovih dana POSEBNO tako čini, da mi je gotovo svaki maraton do sada bio lakši od ovog odbrojavanja dana do srastanja slomljene ključne kosti, odbrojavanja koje sam simbolično pretvorio u kilometre.
mogao bih ove zadnje dane da prebacim u kilometre i geografski, i da pokušam da se setim koji je to TAČNO 33-ći kilometar na plitvicama, koji je u beogradu (stara staza), u podgorici, u zagrebu, u ljubljani, u crikvenici.
da, crikvenica je posebno zanimljiva jer se staza sastoji od 3 kraka koji se pružaju zrakasto od starta/cilja, pa sve puta dva (kruga).
ako je zadnji deo 4+4km, onda bi 33-ći pripadao srednjem kraku, prvi deo povratka iz one klisure u zaleđu grada, prema moru.

pominjući zagreb, evo i u crikvenici sam u zadnjem delu maratona popustio i 2015. i 2016., verovatno jer sam oba puta na trku došao umoran, i koliko god se trudio da je otrčim sa rezervom, ta rezerva je misteriozno nestajala nakon dva i po sata, pa sam oba maratona istrčao po šemi (6 krakova tj segmenata trke) oprezan-oprezan-oprezan-oprezan-umoran-kilav.

Nema komentara:

Objavi komentar