21 ožujka 2017

A patike sa raketnim pogonom?

http://sportsscientists.com/2017/03/ban-nike-vaporfly-carbon-fiber-devices-future-performance-credibility/

članak je malo podugačak pa ću ga samo na preskok pregledati, ali biće da se Nike malo zaigrao...

poput biciklista koji su stavljali skrivene motore u ram bicikle i osovinu pedala, sada proizvođači patika razmišljaju o ubacivanju opruga u pete da bi nas odbacivali u vis kao što smo u školi preskakali kozlića sa odskočne daske!

da, i debeljuškasti oskar pistorijus je sa ovakvim oprugama trčao brže od profesionalnih atletičara, pa zaista ne znam kako bi se jedan solidan domaći maratonac osećao dok se "porađa" na polumaratonu od 1h20, dok ga veselo pretrčkara neki rekreativac u patikama od 2000 dolara i stigne ispred njega na 1h15?

da li je fer da ovo postane legalno, i da nas sve "nateraju" da kupujemo preskupu opremu koja poboljšava rezultat za 5%, kao što su nas naterali da kupujemo karbonske bicikle od 6.8kg ili da se na brdu pozdravimo sa plasmanom i pogledom ispratimo vozače za klasu slabije kako nam odlaze?

opet, gde je granica, da trčimo bosi da bi bili ravnopravni?
adidas tvrdi da i njegove boost patike omogućavaju trčanje sa 1% manjim utroškom kiseonika od običnih đonova. šta da radim ja ako stignem 5 sekundi iza nekoga ko je nosio 2 minuta brže patike na maratonu, kome da se žalim?

ovaj svet odlazi u nekom čudnom pravcu, čini mi se.

za deset godina će ljudi trčati maratone na đonovima debelim 20cm i odskakaće u vis metar i po, i biće sasvim uobičajeno da te na maratonu neko nagazi na rame! 

ups, izvini ortak, nisam se još navikao na nove patike...



Nema komentara:

Objavi komentar