28 listopada 2017

trka

Eto, prođe još jedna trka. Promenjeni Plan je opet delimičmo izmenjen zato što mi je neko pred trku rekao da je razgovarao telefonom sa organizatorom sutrašnjeg polumaratona, i da je dobio informaciju da će staza biti skraćena na 15km. Uvek neke p....rije sa tim Cerskim (polu)maratonom. Jednom ti na startu kažu da se trči 10km umesto 21, drugi put ti kažu da će to umesto trke biti grupni trening i da se držimo bankine jer policija nije došla, i tome slično... Da ne grešim dušu, nekoliko puta je sve bilo i po planu :-)

Obzirom da će se po svoj prilici sutrašnji dan pretvoriti u neki "šalabajz" event, odlučio sam da današnju trku ipak otrčim barem 2/3 kao Trku i samo 1/3 kao trening trku. Nakon 100m sam naravno bio predzadnji :-)

Zatim sam na prvom 2km dugačkom blagom usponu polako izobilazio 2 po 2 juniorke, pa seniorke, i do okreta nastavio da gledam juniore na krivudavom horizontu kroz šumu. Na okretu sam mogao da prebrojim ko je sve ispred, a nakon okreta i da vidim ima li nekog opasnog iza mene. Ostatak veterana je ipak bio predaleko. Sve do okreta je duvao brutalan vetar u grudi no umesto da zbog toga očajavam pokušavao sam da se radujem povratku kada će me dotični odgurati nazad do cilja.

Tako nekako je i bilo, ali se ispostavilo da mojih 2/3 trka : 1/3 trening ne drže vodu. Iako su brzine bile simbolične noge nisu mogle jače i sva de-treniranost je izbila na videlo. U prvoj polovini trke smo osim vetra imali i 40m uspona i 20m spsta, a u povratku obrnuto, 20m uspona i 40m spusta. Ne znam koliko je prosek 4'25''/km (do okreta) naspram 4'04''/km (od okreta) realan pokazatelj profila staze ali meni je bogme Povratak iako brži bio dosta teži. Valjda jer je na red došao kao drugi, nakon Odlaska (do okreta).

Posebna priča su bili pulsevi. Zaključio sam da je za njih kriva čokolada koju mi je Lola kupila pre par dana. Naime teorija glasi da proizvođači ekstrahuju kofein iz kakao-a, pa ga tako u čokoladama i ostalim proizvodima u koje ide kakao ima samo u tragovima. No neki proizvođači vrhunskih čokolada možda nabavljaju kakao na malo probirljiviji način. Ja sam za užinu skuvao puding i preko njega spustio tablu od 85 grama crne čokolade pa se dobio nekakav preliv, koji je očigledno bio krcat otrovom.

Nemam drugog objašnjena zašto bi mi puls na laganom zagrevanju bio 130 kao i na rastrčavanju od 7'/km kad sam otrčkarao do bicikle 1.5km bliže gradu, gde mi je ostao zaključan šuškavac. Na trci sam pak "zakucavao" na 160 i više, dok u poslednjih 12 minuta trke imam prosečan puls od 166, totalno iznad oblaka. Što je najzanimljivije ni u jednom trenutku nisam "finiširao" nego sam samo držao malo jači tempo, i trčao tehnikom kakvom idem recimo polumaratone...



Pre par dana dok još nisam znao da postoji i sutrašnja trka, maštao sam o tome da današnjih 10.5km istrčim brzinom letnjih polumaratona, i da bih time bio presrećan. Upravo tako je i ispalo, na kraju sam imao prosek 4'14''/km. Za sutra sam time sebi pripremio jedan skroz naskroz neobavezan dan, i videću da li ću umeti da u tom taktičkom dostignuću uživam kao što bih trebao.

Nema komentara:

Objavi komentar