10 siječnja 2021

još jedan onako nazovi Trening


 ne bojte se!!!!!
nije ništa strašno, neće vas niko mučiti matematikom!!!
zelena linija samo zaokružuje moj put do okreta negde na putu za Bajinu Baštu, i povratak do kuće.
otrčao sam 10km, naizmenično svaki drugi km malo jače, onda sam onaj jedanaesti otrčao 500m tamo 500m nazad, i u povratku sve isto, one koji su bili brzi u odlasku trčao sam brzo i u povratku, a one koji su bili lagani - lagano.

to je ovo uokvireno zelenim, a desno je prosek svakog kilometra.
recimo šesti kilometar od kuće mi je 70% uzbrdo pa 30% nizbrdo.
on je crven (brz) i u odlasku sam ga išao 4'50'' a u povratku 04'37'' jer je u povratku više spusta.
onaj pre njega, sporiji peti, prošao je za 5'18'' u odlasku ali samo 4'57'' u povratku uz sličan napor, jer je ceo u blagom padu.

na kraju je ispalo da sam one "brže" išao u proseku po 4'30'' što i nije neka brzina ali za ovu hladnoću i bele pejzaže je skroz okej.
oni odmarajući su išli po 5'03'' iz čega se vidi da razlika nije drastična, nisam se ni previše zaletao ni previše odmarao, trebalo je svih stotinak minuta držati sličnu temperaturu tela, ipak.

upravo na tu temu, trčim nazad opet relativno zadovoljan (??? šta je sa mnom ljudi?) jer je sve prošlo iznad očekivanja, i razmišljam o tome koliko je lepša druga polovina sportske karijere, kada si iskusniji za celu tu prvu polovinu.
do pola misliš da ništa i nikada nije ni previše dugačko ni previše jako, uvek pokušavaš više a često i previše.
od pola shvataš da je naprotiv od svega najvažnije da ne bude ni prejako ni predugačko, jer će te to ometati u idealnom kontinuitetu i u fluidnosti treniranja.
svako preterano iskakanje u divljanje, platićeš nepoželjno velikim pauzama dok telo opet ne dozoveš nazad u upotrebljivo stanje. 

pre trčanja mi je program sugerisao dan pauze od treninga, odnosno procenio 55 sati odmora. možda par dana ostavim sat kod kuće i odem da trčim sa telefonom, da bi taj dosadni trener malo prestao da mi se penje na glavu. tipa odoh ja u planine a on nek misli da spavam kod kuće.

Nema komentara:

Objavi komentar