26 siječnja 2021

jutro i veče

evo do danas, a to je nešto malo preko mesec dana od kalendarskog početka zime i najkraćeg dana u godini, izlazak sunca se pomakao samo 11 minuta prema noći tj svitanju, a zalazak se pomerio za čitavih 44 minuta ka zalasku tj noći. to je ona "anomalija" o kojoj sam pričao, da ne ide sve tako prosto linearno kako bi na prvu loptu mogli da pomislimo. za one koji kasno ustaju se dan značajno "produžio", a za one koji recimo rade drugu smenu nije se gotovo ništa promenilo, tih 11 minuta ujutru je skoro zanemarljivo u odnosu na cela 24 sata.

nego gledam sad, ako bih hteo da do kraja meseca imam 10 km/dan trčanja trebalo bi mi na ovih dojučerašnjih 186km još nekih 124km u sledećih 6 dana. 
osim toga, sviđa mi se zbog orijentacije u vremenu što će februar početi od prvog (datuma) pa će nedelje padati 7. 14. 21. 28. i onda će mart opet početi od prvog, pa ako i krenu neke trke ili barem treking lige, biće lako odmah skontati da li je trka u subotu i nedelju, bez otvaranja kalendara.

za danas sam neki polu-Plan napravio već jutros, jer sam otišao do Lokala da počistim ono malo snega i bljuzge što se natovarilo preko noći i ustanovio da su trotoari i grad full neprijateljski okrenuti spram maratonaca. no temperature su u minimalnom plusu pa nije problem za guzicu da se biciklom ode par kilometara do prvog malo šireg puta koji izlazi iz grada, i odatle dalje na trčanje. 

dok sam krenuo sneg se već otopio i nije mi bilo jasno šta radim na bicikli ako su trotoari skoro suvi. malo sam skratio taj prvi deo na točkovima i vezao biciklu na ulasku u park, sa namerom da ni ne idem negde daleko već da se zadržim tu kružeći. no da ni drugi deo plana ne prođe po planu pobrinule su se noge, izgleda da se ipak nisam odmorio od silnog vikend jurišanja i onog razbijanja betona macolom, u kombinaciji sa lopatanjem.


kruženje se svelo na samo 4x1250m za okruglih 5km i pola sata laganog trčanja, sa ulascima u Tempo na uzbrdici, eto neka bude da sam "odradio" trening od 4 puta po minut uzbrdice. posle ručka sam dodao još malo istraživanja kroz sneg tu po jednom brdu i strčavanje nazad u grad, jer su podnevnih pola sata na vazduhu ipak bili premalo za ceo dan.

Nema komentara:

Objavi komentar