05 siječnja 2016

strava

a pazite tek ovu boleštinu (!!!)



postoji ovaj portal Strava, i istoimena aplikacija, poput MapMyRun ili Endomondo ili RunKeeper...
vrlo je jednostavno podesiti da povežeš svoj Garmin ili Polar nalog sa Strava nalogom (otvoriš za minut ako nemaš) i onda ti se sve što pretrčiš sa Garminom ili Polarom prenosi i tamo.
ili trčiš sa telefonom, i koristiš odmah Strava aplikaciju za android. radi odlično, meni je puno bolja od MapMyRun jer nema reklama i puno je preglednije sve na ekranu.

e sad. specifičnost Strave je u tome što povezuje ceo svet, sve koji trče ili voze biciklu. recimo ustrčiš na Avalu, i odmah ti se na osnovu GPS koordinata to trčanje ubaci u rang listu svih koji su ikada ustrčali uz Avalu, ili se popeli biciklom, ili gde god već.

evo juče sam video kod Andreja Vištice da je "prijavljen" na ovaj Januarski Izazov, pa sam stisnuo i ja, po sistemu "videla krava da..."

gledam evo upravo "privremene rezultate" i shvatam da je ovo definitivno dobra stvar da pomeriš neke kriterijume o tome šta je normalno, a šta je moguće.
evo podvukao sam na slici neke zanimljivosti, pa idemo tim redosledom

1) petog dana januara se već prijavilo više od 100 hiljada ljudi. lako je pobediti Izazov sa 10 ili 100 duša, ovde se burazeru napalila čitava planeta i uopšte neće biti onako lako kao kad na maratonu pobediš dva penzionera dva invalida i dva klinca

2) trenutno vodi tip iz Južne Afrike, i tu odmah shvatiš da je njima lakše jer je njemu leto a ja riljam kroz pedalj snega i bljuzge. nema veze, nisam ni mislio da bih mogao visoko da se plasiram u ovakvom Izazovu. neki ljudi jednostavno mogu da trče 50km dnevno a da se ne povrede, neko drugi je nasledio pare pa ne mora da radi, treći je ultra-profi i ima klub sponzore i masere, bla bla ima tu svega

3) ne znam da li više da se čudim ovom japancu koji je u 5 dana imao 15 treninga (tamo je već uveliko pao mrak), nema veze što je pretrčao "samo" 184km i što to znači 12km prosečno trčanje, čak iako je neka brza zver pa to obavi za 50 minuta ipak treba tri puta dnevno trčati po toliko, tri puta se oblačiti, raspremati, istuširati ili barem obrisati, uglavnom svaka čast japancu, ne sumnjam da će ovako tik-tak da tera do kraja godine :-)

4) ... ili da se više čudim ovom tipu iz amerike koji je u samo tri treninga pretrčao 164km, dakle prosek od 55km, a kod njega je pak tek jutro tako da ko zna šta nam sprema za danas :-) na stranu što taj prosek može da znači da je dva puta rastrčavao po 32km a u danu između spičio neku trku na 100km...

5) u svemu tome evo i mene na 230-om mestu od 100000 ljudi, mislim da sam sinoć bio 150-ti ali ovo je jedna mega turbo pokretna traka gde ne ostaneš ni pet minuta na istom mestu a već neko prijavi novu kilometražu. doduše nisam prebacio jutrošnjih 12km, nego ću kad se večeras vratim da priključim sat na kompjuter pa će mi se odjednom dodati dva treninga. januar je tek počeo, nigde mi se ne žuri :-)

Nema komentara:

Objavi komentar