12 rujna 2015

ko je zasrao "sesiju"?

možda sam i ja zasrao stvar...



negde tamo oko 10-og kilometra sam primetio da mi se nešto pojavilo na telefonu kojeg sam svo vreme nosio u ruci. shvatim da mi piše nešto "prihvati", je stisnem ono dugme "vrati se nazad" i pojavi se prethodni ekran na kojem piše "slažem se", vratim još jedan korak nazad i izađem iz neke "nikad video" aplikacije ne znajući ni kako se pokrenula ni zašto. kad sam izašao iz svega toga ostale su dve neuobičajene stvari na ekranu.

1) ikona od te neke aplikacije, tada sam kontao da se nešto učitalo tu na licu mesta preko interneta
2) glava od zajedničke drugarice koja je poslala 2 fejsbuk poruke tj preko onog sranja Mesindžera koje ja nemam u telefonu jer sve FB poruke dobijam i na iste odgovaram preko FB stranica iz aplikacije Pages Manager.

e sad, to je poslednji put bio Lolin telefon, a od juče i ja imam isti tako da se to više neće ponoviti. povučem onu glavu i potopim je dole na dnu u onu putaču/krstaču, i ostane mi ta neka žuta ikona koje do malopre tu nije bilo.

sve to se događa odmah nakon jedne oštre nizbrdice gde mi nije padalo na pamet da bacam pogled na telefon. nakon dolaska na ravan deo puta, na raskrsnici pritiskam LAP (prolazno vreme) i nastavljam da trčim malo sporije, pokušavajući onako u trku da pročitam šta tamo piše. a nacrtana je žuta metla i piše "OČISTI". šta da očistim kojeg đavola, nemam pojma...

misleći da će da mi se opet otvore oni prozorčići/dijalozi od malopre, stisnem na tu ikonu ne bih li tako u trku shvatio šta se to instaliralo, pokrenulo, štagod. ALI, umesto da se išta otvori, ta ikona počne da se kotrlja i da ispisuje neke brojke, i odmah ukapiram da ona čisti predmemoriju i memoriju telefona. kotrljalo se to pet sekundi i ništa više se nije dogodilo.

vratim se na Garmin Connect, tamo piše da je "sesija" u toku, i da je sve normalno. tek kad sam došao kući ukapirao sam kako to radi. telefon od sata skuplja podatke recimo minut (nemam pojma tačno) i onda ih onako u paketu preko interneta pošalje na taj sajt gde se prati trening Uživo. a ova aplikacija mu je upravo obrisala sve što je zapamtio u zadnjem minutu ili već koliko, i prekinula mu takozvanu "sesiju". glupog li izraza da te bog sačuva.

naravno, u štoperici je sve ostalo zapamćeno pa sam to prebacio bez problema, ali eto taj famozni Live Tracking je nakon pola treninga otišao u peršun...

ŠTO SVE NARAVNO NIJE TOLIKO NI VAŽNO!!
ne znam ni šta sam ja zamišljao. da će tamo na internetu da trči mali čovečuljak mog oblika, kao da me neko snima iz helikoptera, da ću ja moći da vam uživo šaljem poljupce i tvitove, da ćete vi uživo moći da me tapšete po ramenu ili guzi (već prema sklonostima), i da će to biti jedna velika fešta?

kad ono šta? ništa. ima neka tačka koja se za deset minuta pomeri par centimetara po ekranu, ispod piše nadmorska puls i udaljenost, teško da u to baš možeš da se saživiš kao u neki žestoki triler. čak je i Lola blenula u to samo prvih pet minuta pa otišla u baštu da bere grožđe, boli je dupe kuda ja idem, ionako ne mogu da odletim na Kopaonik nego kružim tu negde na 10km od kuće. dal mi treba 5 ili 6 minuta po kilometru, koga briga...

što ne znači da ću odustati od ovih "praćenja", biće to posebno zanimljivo zimus kad po snegu i šumskim stazama bude svako trčanje trajalo minimum dva sata, ali tu imamo jedan drugi problem koji ću takođe morati prvo da istražim: kako će se ova aplikacija ponašati u trenucima kad izgubim signal? jer dole u kanjonu reke Gradac nemam mobilnog dometa. e sad da li će telefon strpljivo da čeka pa da pošalje podatke sa zaostatkom, ili će da digne ruke od svega, ko će ga znati. 

što bi rekli Međimurci, 
koji popizde kad ih nazoveš "Podravci", 
a naročito "Zagorci" - bumo vidli :-)

Nema komentara:

Objavi komentar