27 siječnja 2022

propast ili napast

ovaj naslov na srpskom može da se interpretira samo kao dve imenice koje mogu biti i lične, the Propast i the Napast, dok na rvackom može da bude i dilema između dva glagola, oćemol propast il ćemo napast?
a ja sam imao u glavi pola pola, propast kao imenica & napast kao glagol, dakle to smo rešili.
propast je jer sam hteo jedno a nije ispalo ni upola od toga, a napasti se može svaki plan pa i onaj koji je propao.
naime ideja je bila da otrčim nešto od tri moguća - 20-20-20 iliti mod-med-mad kako je to zvao Vištica, 20 minuta moderate pa 20 minuta medium i na kraju 20 minuta mad tj do daske.
druga ideja je bila - 10km promena 100/100m živahno/manje živahno, a treća ideja je bila jednostavno potrčati nekim malo bržim ritmom, za promenu.

kao prvi ometajući faktor bio je smog koji se nije bitno razbistrio ni kada sam na 5km od kuće sišao sa bicikle pony (koju Milijana gony) a kao drugi faktor koji je verovatno stigao zagrljen sa ovim prvim je bio mokar lepljiv asfalt koji uporno odbija da se prosuši.
no smog mi je više smetao.
nakon 2km sam bio uhvatio neki ritam od oko 4'40''/km što je za moje trenutno stanje odličan tempo, i tu sam skrenuo na sporedni puteljak sa idejom da se makadamom popnem lagano uzbrdo na jedan od gornjih puteva i da odozgo strčim i zatvorim krug, nadajući se da ću izaći iznad smoga.
no nakon kilometra sam upao u sneg i blato što je bilo sve samo ne friendly spram salming nežnih patikica pa sam okrenuo nazad.
strčao taj kilometar + ista ona dva do bicikle, i vratio se doma.
dobio sam i značku "najbrži kilometar" 4'26'' i sad razmišljam dalje.

nakon onih kašljucanja, pa dobro, nisam odmah ni morao 10km, ni 5 nije loše ako je dobar tempo.
sledeći put mogu 6km u komadu pa 8 pa 10, nigde ne gori.
možda ovo i nije bio poraz nego tek nežni rekonvalescentski (sunceti, koja koncentracija je potrebna da se ovo pravilno otkuca!) uvod u nešto duže brže i lepše.
moram popodne otkaskati barem još 5km da zaokružim na onaj murakamijev minimum. 
to mi je uvek neka vrsta utehe, da ako je neki metiljavi knjiški moljac mogao trčat 10 dnevno, kontam da bih ja i nakon sahrane mogao da se iskradem iz sanduka i obletim 10 krugova oko groblja pa da se onda vratim nazad unutra da malo prilegnem i ispeglam kičmu.

Nema komentara:

Objavi komentar