20 siječnja 2022

rampa


pokušajte da uočite ovu rampu na slici.
obeležio sam je crvenom strelom, a ova žuta linija je putanja kojom sam zimi trčao krugove oko tržnog centra. 
naime oni imaju neki svoj bagerčić kojim očiste sneg skroz u krug i taj krug ima okruglo 500m, tako se pogodilo.
štaviše uvek sam bez razmišljanja trčao levi krug kao na stadionu pa je sat na levoj ruci merio iznutra, da trčim desni krug možda bi bilo i par metara više hmm.
katkad upotrebim taj polukrug kada mi zafali koji metar, recimo kad ulazim u poslednju ulicu znam da imam 550m do kuće i onda ako mi recimo piše da sam pretrčao 10km to znači da ću imati 10550 i onda napravim tu zvrčku pristupnim asfaltom oko svih magacina i dodam par stotina metara tek da nemam grižu savesti kada upišem u dnevnik 11km.


i sada su šta, sada su stavili rampu. 
koju je lako zaobići kada je sve suvo i čisto kao na slici, ali onda ću radije trčati drugim ulicama, a kada zaveje kao što je pre desetak dana, pored rampe nije bilo mesta da se provuče pa je trebalo ili ispod (ženski) ili preko (muški).
i uradim šta, zategnem kanap između dve stolice i u tajnosti svog stana pokušam da preskočim bilo koju visinu da vidim kako to uopšte izgleda.
prvo mi je delovao izazov da preskočim i pola metra ali sam malo po malo shvatio da ne treba skakati toliko u vis koliko u dalj i tek usput preskočiti i visinu.
stigao sam nadomak 80cm pa sam kasnije guglao, veteranske visine su 91cm za mlađe od 60 a 76cm za starije od 59 godina, pa sam nakon toga malo i na jutjubu gledao kako se vežba preskakanje i sve u svemu skroz je suprotno od onoga kako sam ja pokušao :-) 


sećam se da sam na nekom takmičenju gledao kako kenijke preskaču sličnim stilom sa obe zgrčene noge istovremeno i to je baš zabavilo komentatora, ja bih naprotiv trebao da preskačem baš suprotno, zbog težine, no u stanu nemam mesta za zaustavljanje pa je tako preskok istovremeno i kočenje tj zaustavljanje da ne bih udario u orman.
no svakako je zanimljiv izazov, kao i preskakanje kanala na nasipu (koji u valjevu zovemo "kej" iako tu ne pristaju nikakvi brodovi, to je prosto prošireno korito reke ispod gornjeg drugog nasipa).
i za tamo takođe imam projekt da preskačem ništa to jest da preskačem vazduh negde na stadionu pa da naknadno izmerim koliko je to u metrima onako rutinskim skokom a koliko za zapinjanjem odnosno kada se trudim da skočim više, i onda mogu lepo izmeriti koliki je kanal pa ako ispadne da mi je to unutar ranga skoka, još i bolje za samopouzdanje.

a rampa će još malo da sačeka, dok bolje uvežbam, ne bih baš da ginem pred punim parkingom.

Nema komentara:

Objavi komentar