22 svibnja 2020

mape

ima onaj vic iz rata kad je Mujo uhvatio zlatnu ribicu pa poželeo da mu "sredi" mape da što više ostane njegovima, ribica rekla joj Mujo puno je to teško, imaš li kakvu želju da ti mogu ispuniti, i onda je Mujo rekao ajd onda napravi mi Fatu da bude lepotica ko iz Holivuda, ribica osmotrila Fatu pa rezignirano rekla DAJ MAPE.

pre možda i desetak godina mi je Vlada objasnio kako pravi mape da ima orijentir kad negde krene da ne luta previše, i tada sam se "navukao" na tu MapMyRun aplikaciju. nekoliko godina kasnije me je pak Andrej navukao na Stravu i to mi je bilo kul, rangiranja, segmenti, materine, naizgled si imao sve što i u mapmyrun pa još više.

DODUŠE, crtanje mapa je išlo teže, sporije, svaki klik traje deset sekundi, i kad si na pola onda sve zabaguje pa moraš ispočetka. plus nije tako precizno, kada odabereš opciju da NE pratiš ucrtane puteve nego hoćeš sâm da crtaš stazu po livadama, ono samo ucrtava levo i desno i nikada gde si kliknuo. ali zarad drugih stvari, držao sam se ipak Strave.

pre nekoliko dana su pompezno najavili silne promene, poboljšanja, navodno su preko 500 sitnica popravili u zadnjih godinu dana, s tim da su PRC! ukinuli kreiranje sopstvenih mapa za besplatne korisnike, to je sada moguće samo onima koji plaćaju mesečnu članarinu od 5$ odnosno pedesetak evra godišnje.

onda sam se vratio na mapmyrun pa ucrtao neku bajk rutu od Osečine preko nekih selendri ka Miličinici, koja takođe nije ništa više od selendre nego je relativno poznata po tome što se tamo završava Wine Route koji nemam pojma ni ko ni kada je napravio, ni da li iko uopšte primećuje te putokaze duž magistralnih puteva, jednom je neko rešio da od Podgorine napravi novu Istru no sve se na tome i završilo.

(sada ovde ide jedan umetak jer je MTB klub sa one strane planinâ napravio izlet koji će se održati sutra do Divčibara i nazad, no start i cilj su bogu iza nogu i lakše mi je da dođem biciklom na Divčibare nego da odem autom do tog sela iznad Čačka.
ELEM, oni su postavili trek nacrtan u guglovoj aplikaciji My Maps no koliko sam uspeo da ukapiram za pola sata čačkanja tamo nemaš opciju da crtaš gde hoćeš nego samo prateći ucrtane puteve što znači da gde god putić nije vidljiv zbog šume, tebe će odvesti zaobilazno preko Pančeva jelte.
PLUS me dalje upućuju da idem da čačkam u Google Earth jer navodno i tamo mogu da se prave nekakve 3D mape, to će mi baš koristiti kad negde zabazam gde telefon nema domet jel tako.)

i tako sam se vratio na mapmyrun pa ću imati dve opcije u telefonu, kada idem samo 'nako na trening mogu zbog preglednosti koristiti Suunto aplikaciju koja sada praktično ima SVE što Strava više nema, eventualno mogu da se ulogujem i na Lolinu Stravu ako je uopšte opet instaliram u telefon, a evo skinuo sam i MapMyRun da imam kod sebe sve te nove ROUTES koje sam napravio jer je mapmyrun definitivno najbolja alatka za planiranje.

A KOLIKO JE TO SVE KRHKO KAO I LJUDSKO BIĆE POKAZUJE PODATAK DA SAM MALOPRE PRATEĆI ISTU PUTANJU OD PRE SAMO TRI DANA SLETEO U KRŠNU GLAVU UMESTO DA U ŠUMI SKRENEM GDE TREBA ZA BLIZONJSKI VIS, DA SAM IZ DRUGOG POKUŠAJA UPAO U JOŠEVU UMESTO U KOTEŠICU, DA SAM PROMAŠIO SKRETANJE ZA JAUĆANSKI VIS KOJE JE OSTALO IZA MENE A JA SE UPORNO NADAO DA ĆU GA PRONAĆI NA DRUGOJ STRANI.

kome nije suđeno, ni udruženih osam aplikacija ga neće spasiti.
evo baš gledam dokle seže arhiva dok sam to koristio ali sve mape imaju isti datum što znači da su uvežene odnekle u mapmyrun, verovatno iz nekog polara ili garmina:


Nema komentara:

Objavi komentar