13 studenoga 2020

godišnji odmor

 dan po dan, ispade godišnji.
malo na jednu malo na drugu stranu sveta.
zanimljivo.
mnogo novih mesta, mnogo otkrića.
recimo juče.
nacrtao sam na karti jedan krug, gde Sava "izvodi besne gliste", odnosno "izigrava krivu Drinu".
rekoh jeste da je sve ravno ali šta ima veze, trčiš po nasipu, gledaš reku, uživaš.
no na terenu je stvar bila skroz drukčija.


kao prvo, nasip uopšte nije širok kao na nekim drugim mestima, recimo kada sam trčao između Šapca i Mitrovice onaj deo od 40-ak kilometara je širok nekih 3-4 metra, po sećanju, a kada sam trčao još uzvodnije od Mitrovice i Zasavice nedavno na treking ligi, mislim da je bio dosta širi je mogu da se mimoiđu dva kamiona bez problema, dakle nasip je dobrih 6m po vrhu plus dve padine sa strane.
e ovde je širok možda metar, metar i po, i sav grbav kao teren, kao zemlja, ne kao nešto predviđeno za prolazak ili prelazak njime.

drugo, dalje od nasipa prema reci na puno mesta ima dodatnog prostora, šume, njiva, pokoja kuća ovamo bliže selu, tako da je reka udaljena i do 100m.
na mestima gde je kuća sa druge strane, nalaze se nasuti prelasci pa se može po šljunku na nasip pa sa nasipa, a celom dužinom od nekih 14km se puteljak nalazi sa unutrašnje strane nasipa, preko puta reke dakle.
kažem 14km jer treba 3km da se dođe iz centra sela a kada sam se kod neke skele odvojio od Save pisalo mi je na satu 17km, ono između je uz reku.

to je osim još jednog pišanja bilo jedino mesto gde smo se duže zadržali (nekoliko puta sam zastao da skinem prsluk, dodam/vratim telefon tj navigaciju, pokušam da slikam nešto) pa sam uslikao i neku zarđalu skelu kojoj se čak i podižu oni delovi za ulazak vozila kao na pravom trajektu.
ima pored i nekoliko natrulih čamaca zgodnih za objavu na stranici krntije tačka com.
jedino upotrebljivo u vidokrugu  je bio jedan beli Swift s početka 90-ih, reče Lola ajd da zovemo burazera da nam sredi ovo da imamo ovako za izlete, da ne prljamo ovaj bolji auto.


(sva sreća pa u centru sela postoji česma
te se ovo čudo moglo oprati pre vraćanja u auto)

kao što rekoh krug koji sam nacrtao je bio okruglo 20km ali mi je bilo glupo da dotrčim do auta najkraćim putem a da ne prođem po vrhu tog sela odnosno brežuljka*, pa sam malo vijugao sokacima sa upaljenim maps-ima na telefonu dok je Lola iza krljala menjačima gore dole pokušavajući da se snađe na zemljano-makadamskim "ulicama" koje sve nose neka zvučna imena kraljeva i knezova no izradom ih baš i nisu dostojne.

* kakvog sad brežuljka?
pa kad smo dolazili teren je počeo prvo malo da se grbavi pa još malo i kada smo sa regionalnog puta skrenuli na seoski odjednom je sve izgledalo kao iz onih slikovnica sa patuljcima koji žive pod pečurkama, mali bregići nasađeni jedan za drugim i sveukupno teren kakav nikako nisam očekivao pored Save.


polumaraton sam završio malo ispod 1h45 a na kraju mi je izašlo nešto malo preko 21.5km što je nakon correct distance izašlo na 21.8 jer mi je bila uključena autopauza koja doduše odmah zaustavi merenje čim stanem ali joj treba neko vreme da ga opet pokrene tako da mi se 50 po 50m metara nakupilo nezabeleženog putovanja. čim završim blog isključiću tu opciju.

zeznuo sam se i po izboru patika jer sam odabrao jedne koje neću vraćati kući, i to je bio pametan deo plana jer su bile dosta blatnjave, ali glup deo plana je bio što su odozdo skroz naskroz glatke pa sam na mestima po blatu igrao balet "Bambi na ledu" no srećom dubokog blata je bilo samo dvadesetak puta po dvadesetak metara i još toliko malo gušćeg blata/zemlje kuda se ne kliza naročito tako da sam obzirom na to koliki sam previd napravio, još i dobro prošao.

Lola je takođe ponela jedne patike "za kantu" jer smo očekivali i više baruština od ovoga, pa smo na kraju u centru sela ostavili od svake po jednu, ako nekom zatreba.
pod "Nekome" mislim na nekog sa posebnim potrebama ko nosi levu 40 a desnu 45.


PS
prateći profil nadmorske visine sa treninga vidim da sam krenuo uz nasip na nekih 69-70m nadmorske a završio na 74m što znači da sam čak malo i fulao procenu jer sam u nekom trenutku rekao Loli kako se reka spusti SIGURNO BAREM PAR METARA misleći 2m na 20km ali eto spusti se 5m na 15km recimo. 
(napisao sam 15 a ne 14 jer reka ide dosta okolo, ja sam trčao unutrašnjom stazom, a kad pogledam koliko je široka verovatno sam i u ovoj proceni bio jako škrt, ko zna koliko bi to bilo drugom obalom - koja je doduše močvara pa neću nikada ni saznati)

Nema komentara:

Objavi komentar