29 prosinca 2009

100palo

Ej šefe jel izbija ovaj put na onaj asfalt za Rajković?
'oćeš preko Lukića ili preko Robaja?
Pa meni je svejedno, kuda je lepši put, da se ne kaljam?
Moš ovud, moš onud, zavisi kuda oš.
(trudim se da ovo zapamtim, stavio bih ga na bedž no više se ne nose bedževi)
Ma meni je samo da izbijem na onaj široki asfalt, pa ću nazad za Valjevo.
Idi onda ovud, i kad iza'eš na Robajski asfalt nemoj d'odeš desno jer ćeš d'odeš... jebiga... nego vataj levo i drži pravac i vodi te na Divčibarski put. A mogo si i ovuda pa preprečiš ali da ideš preeeko.
E fala, neću nigde preko (prečicama kroz livade i njive u sveže opranim patikama), ajd uzdravlje!

To ti je otprilike ista situacija kao kad bi on mene pitao
Jeli Sale, uzo bi malo da trčim zbog kondicije, šta da radim?
Uzmi neke stabiliti patike da ti koriguju pronaciju ako ideš na pulsu bliže anaerobnom pragu, ali bolje nemoj da radiš fartleke po makadamu nego se drži el-es-de fazona sve dok ne napraviš dobru bazu pa digni intenzitet tek kad osetiš da će ti se dogoditi BREAKTHROUGH :-)

Sa sledećim je bilo lakše, taj mi je sve objasnio mada previše brzo jer je negde žurio ka štali. Imao je kačket iz Guče :-) Po njemu sam mogao i za Rajković i za Bukovac to jest ne baš za Bukovac ali za Mratišić sam sigurno mogao, a mogao sam i uskim asfaltom do groblja pa se onda polukružno vratim "do one naše farme". E to je zvučalo kao da je njegova i moja zajednička farma, a ne njihova seoska farma. A kad sam mu rekao da ne znam ove makadamčiće ali da sam nekoliko puta otrčao OKOLO tih sela krug na Rajković-Bukovac-Dračić, on je pitao
Pa kolko ti je to kilometara?
Trie's šes...
U, jebote!
Eto uspeo sam da zadivim čoveka koji nosi kačket GUČA, nije to mala stvar...

Nosio sam običnu štopericu ali sam nosio i MOZAK, pa sam zapamtio nekoliko prolazaka i kući ih ukucao u Excel i preračunao prvo one poznate deonice a na kraju postavio dužinu onog "novog" dela tako da brzina odgovara ostatku trčanja. Na primer ako sam po ravnom trčao 5'/km, gore/dole 5'30''/km, po makadamu gore/dole takođe 5'30''/km, onda sam lupio da mi je za tih 19' pretežno nizbrdo verovatno prošlo 3.5km ... što je verovatno preciznije nego što bi mi pokazao Polar sa footpod-om ili neki GPS uređaj.
"SÂM SVOJ GPS!!!"

Izgleda da sam sve skupa napravio "kratkih" 22km, dakle sutra ću ako budem trčao (ili na prvom sledećem trčanju) da dodam da mi izađe total na "koma tri" ili "koma 4" da bih nadoknadio tih 0.350 od danas. A u stvari ONDA ONOG DANA kada sam prvo mislio da sam imao 23 pa sam prepravio na 22, tada sam imao 22.3. Dakle mogu da smatram da nisam ništa ukrao, u konačnom zbiru.

Od problema prijavljujem veliku žeđ jer sam skoro dva sata bio bez vode, tako da moram pripremiti više piva uz večeru. Ako je to uopšte problem. Drugo je da mi se opet povremeno javlja onaj bol u stopalu, to jest ne odozdo nego sa strane, odmah ispod (navicular?) kosti. Možda je to neka tetiva koja veže ka palcu, no šta god radio palcem mene to ne boli, nego tek tako boli samo od sebe. Prvi put sam taj bol osetio posle poslednjeg maratona koji sam istrčao (pre godinu i nešto, u Novom Sadu) a povremeno mi se javljao i na bicikli, no uglavnom kada sam vozio mtn bajk koji ima podosta široke pedale (dugačku osovinu) pa ih verovatno više pritiskam unutrašnjim delom stopala, prema palcu. Verovatno bih trebao više da trčim na prstima jer onda gazim spoljnim delom, a kad trupćem lagano onda nakon doskoka na petu premestim težište pravo napred što više optereti unutrašnji deo stopala od spoljnjeg. Kako bilo... verovatno je to sve posledica onog izvrtanja stopala na Sljemenskom par meseci ranije (pre Novog Sada) i nekog nakrivog ćopanja, jer mi je taj skočni zglob celo prošlo leto i jesen ostao u k**cu.

Ispade tako da je bolje kada je sneg, i trčim još sporije, ali u onim papučastim patikama. Svašta. Bar sam danas prošao nekim novim putićem pa mogu da budem zadovoljan kao i uvek kada uradim "nešto novo".

Uz taj putić imam jednu staru anegdotu koju ću kasnije naškrabati ako budem imao još malo vremena. Ali kako mogu imati anegdotu od pre 5 godina, a da sam tek danas prvi put
tuda prošao? Pa eto, kod mene sve može...

Nema komentara:

Objavi komentar