04 listopada 2024

šta si tražio to si i dobio

lepo rekoh juče da bi i kiša bila bolja od onoga
e pa evo je
bila je u najavi negde u drugoj polovini noći, pa su juče-prekjuče to pomerili na jutro
obzirom da su gosti najavili da će požuriti da bismo se duže družili, morao sam i ja da se ubrzam da bi ih dočekao već iza 10 umesto oko podne
a kiša nije stala, naprotiv
no dobro, uhvatio sam i par kilometara bez padavina

taj fenomen prognoze moram raspraviti jednom, sa drugaricom koja je meteorolog i radi na aerodromu.
naime to je izgleda uvek tako, i onda mi nije jasno zašto se to pomeranje tj kašnjenje ne unosi u prognostičke modele

naime ako piše da će biti tri sunčana dana i četvrtog popodne pogoršanje, za dva dana će to pogoršanje biti pomereno na noć između 4./5. dana, a četvrtog dana će biti pomereno na peti dan ujutru, i na kraju će do promene doći petog dana u podne.

zašto tako odmah ne napišu onog prvog dana, ako evo i ja koji nisam to studirao mogu gotovo sa sigurnošću da kažem na osnovu prognoze na koji će se ona način izmeniti.
ionako se sve vrti oko verovatnoće, pa brate ako je veća verovatnoća da će biti kako ja vidim već godinama otkako to pratim u detalje, nego da će biti onako kao izbaci kompjuterski model, onda ga treba menjati.

inače danas sam po kazni morao da otrčim pola kilometra više od koliko ću upisati, jer sam se juče častio tako što sam otrčanih "na i po" zaokružio na jedan više.
pošteno.

03 listopada 2024

kiša bi bila bolja od ovoga

kao bila kiša u najavi
pa promenili u sive oblake i suvinu
rekoh - još i bolje!
što bi kisn'o ako ne moram
i taman da krenem biciklom, prođe neka sipulja i pokvasi sve
tako to ide, mora da kapne ako su je izbacili iz prognoze
u daljini jedna zavjesica od kišice se vidi, na nekih 5-6km
nema veze, imam i šuškavčić

odem 5km od kuće, tu vežem biciklu i tutanj u obližnje selo
pa nikako da naiđem na tu prečicu kojom sam naumio
odoh nebu pod oblake, tek eto ga napokon skretanje
pa spust u uvalicu, tu kao malo vlažno i baruštine
pa po makadamu dupke uzbrdo ka kamenolomu
jednom sam u životu tuda ustrčao uzbrdo, pre 10 godina,
i jednom nizbrdo, pre par godina
dakle pravo vreme da se podsetim svega

no nije mi đavo dao mira pa sam pored jednog groblja spazio puteljak, rekoh mapsi ne lažu
sjurim se dole, pa taj puteljak urastao ali se vide tragovi traktora kroz livadu koja se spušta paralelno
pa kroz drugu, pa u treću i paf, nema dalje
potok ide u krug sa svih strana, pride je sve u trnju i žbunju

obigravao potkovičasto nekoliko puta da vidim šta ću, 
ne vraća mi se na vrh brda
nađem gde mi sa one strane potoka deluje najpreglednija čistina
provučem se kroz granje, pregazim kroz pedalj duboku vodu, 
uzverem se strmom obalom kroz granje na drugu stranu,
i dalje kroz mokru travuljagu 300m do makadama

odatle dotrčao nazad do bicikle a patike i čarape žvaććć mljaccc
dres se cedi, valjda je bila vlaga velika, sa kačketa kaplje,
bukvalno da sam trčao po kiši sat vremena isto bih izgledao

zove Lola da dođem do Lidla pa sam tako žvaććć mljaccc po Lidlu paradirao trpajući mačiju hranu u kolica, romantika čista
a bilo i neko pivo na akciji

02 listopada 2024

divan dan

nismo neki fenseri šmenseri pa smo umesto odlaska u Hilton na ćevape kupili dva kolača u pekari i kolu zero u diskontu, i nakon posete seoskom groblju gde smo jednom mačorčiću dali antibiotik i namazali mu mast na oči, otišli na ovo glavno groblje da sa roditeljima proslavimo godišnjicu venčanja.

jeste da oni ne mogu da se posluže ali nekako je lepo kada te gledaju sa onih malih sličica na spomeniku, a ti se čašćavaš na dan koji je i njima bio jedan od najvažnijih u životu.

ovaj put smo spustili sedište pa je Lola vozila električnu a ja običan city bike, i još sam morao da joj pokažem jedan novi asfaltić, kuda smo po makadamu sa klilncima iz atletskog kluba pravili prečicu da trener misli da smo brže optrčali nešto veći krug. tu sam se na običnoj teškoj bicikli sa 6 brzina sav "otelio" iliti radije "okozio", zavisi da li se taj izraz koristi u ravničarskim ili brdskim selima pa naizmenično upotrebljavamo oba.

treba da odem do kafane po pečenje a kafana je na 12.5 km od grada, a trebalo bi pre sutrašnje kiše da odem i do vinarije na brdu iznad grada po vino za ove prijatelje koji će doći i doneti bici delove, e sad šta prvo šta drugo pre sutrašnje kiše, ko će se organizovati. ne bih ni sa vinom po pečenje ni sa pečenjem po vino :-)

najavljeno je prvenstvo u polumaratonu za Apatin krajem meseca, a taj Apatin mi je uvek bio logistička noćna mora jer niti mi se troše dani da odemo u subotu popodne, niti mi se ustaje pre zore i vozi po mraku da bih stigao da tih 5 sati vožnje završim dok je parking u banji još uvek polupopunjen, tako da sve nešto mislim da ću ove godine i to propustiti. plus traže "svež" lekarski, i to mi je tlaka da se zezam dvaput godišnje.

01 listopada 2024

zima zima e pa šta je

drugi put zaredom mi se dogodilo da se posle malog kruga od 3km vratim kući biciklom da bih uzeo i šuškavac. ne onaj rainstopper nego windstopper, malo lakši, onaj što ga zgužvaš u pesnicu. ta dva šuškavca su mi ispala jedna od boljih prolećnih investicija jer odlično služe svrsi i na bicikli/biciklama, a ne samo na hajku ili trčanju. ovaj tanji mi čak stane i u zadnji džep od šorca ili trenerke za trčanje, pa mi je zgodan za kombinacije city bajk & trč.

no jednom kad se utopliš sve postane jasnije, jer onih najavljenih 15 a na osunčanoj terasi izmerenih 17 dođu na nekih 13 kada se odmakneš od centra grada a uz malo ozbiljniji severoistočnjak to ne deluje ništa toplije od samo desetak stepeni, maltene sam priželjkivao i rukavice kada sam išao prema vetru.

tako sam ukombinovao dve vožnje, pa se može reći da mi je nakon 4 sata na bicikli ovaj dan bio podosta aktivan iako se to nije baš moglo nazvati "treningom".
zato sam još jednom pogledao naj momente sa svetskog u biciklizmu i Pogačarov sumanuti beg.

dobavljač biciklističke opreme (haha) se vratio sa letovanja u Maroku pa ću krajem nedelje napokon dobiti sve što je potrebno da nova bicikla ima taj neki zaokruženi repertoar dodatne opreme, još mi samo treba lepo i dugačko miholjsko/bablje/indian leto i godina će se završiti sa višnjom na šlagu.